Наверх

Текстиль для ресторанів: корисні поради та рекомендації

11/12/2020

Відвідувачі, потрапляючи в ресторан або кафе, насамперед оцінюють інтер'єр приміщення і меню. Услід за цим клієнт звертає увагу на дрібниці, і тому не варто забувати, що якість і зовнішній вигляд текстилю в закладі харчування може розповісти про багато що. Якісні й чисті скатертини, серветки та інші елементи столового текстилю – це вагомий аргумент довіряти ресторану.

Текстиль для ресторанів і кафе

Ресторанним текстилем вважаються усі вироби з тканини, за допомогою яких прикрашений і оформлений зал. Основними видами текстилю, який використовується в ресторанах і кафе, є:

  • штори;
  • скатертини;
  • куверти;
  • наперони (верхні скатертини);
  • фуршетні спідниці;
  • серветки;
  • рушники.

Ресторанним текстилем також вважаються чохли на стільці, які використовуються при декорі залу для банкетів.

Найважливішим в ресторані є столовий текстиль. За допомогою наперонів можна підкреслити стиль закладу і привнести до дизайну інтер'єру свіжу нотку колірної палітри. Що стосується фуршетних спідниць, то цей вид текстилю зараховують до скатертин. Основним призначенням елементу – об'єднання декількох столів в єдине ціле. Штори (а також їх варіації ламбрекени й портьєри) і чохли на стільці до столового текстилю не відносяться.

Зовнішній вигляд текстилю, колірна гамма, форма і дизайн виробів безпосередньо залежать від авторської думки й загальної концепції, що реалізовується в закладі. Штори, скатертини, серветки, рушники й чохли на стільці можуть бути вишуканими та красивими на вигляд, але абсолютно не практичними. Саме тому основний упор при виборі виробів треба зробити на матеріал і його основні якості.

Матеріал для пошиття ресторанного текстилю : якої краще?

Частенько для виготовлення штор для вікон використовують:

  • атлас;
  • оксамит;
  • велюр;
  • органзу;
  • парчу;
  • сатин;
  • тюль.

Столовий текстиль переважно виготовляють з бавовни або льону, але останнім часом також застосовують напівсинтетичні тканини. Наявність добавок робить вироби невибагливими, полегшує догляд і збільшує термін служби скатертин, серветок, наперонів і рушників. Максимальне значення показника наявності штучних волокон в полотні може досягати 60%.

Абсолютно не підходять для виготовлення столового текстилю матерії, які вбирають запахи або потребують складного догляду. Неприйнятно використати тканини, які мнуться або легко рвуться, а також матеріали, здатні після прання змінити розміри або втратити яскравість малюнка.

Скатертини та столовий текстиль, які виготовлені з натуральних тканин потребують додаткового догляду. Вироби крохмалять, що ускладнює процес прасування і збільшує час підготовки текстилю. Але натуральні тканини мають велику гігроскопічність, добре вбирають вологу, легко «відпускають» неприємні запахи, а також підлягають пранню в гарячій воді, що робить їх більш затребуваними.

Напівсинтетичні тканини не потребують додаткової обробки, але це не робить їх популярними серед замовників з елітних ресторанів. Причиною тому підвищена гладкість матерії, із-за якої скатертини й серветки ковзають. При цьому на синтетичних матеріях не утворюється пліснява (часта проблема при недотриманні технології прання і зберігання).

Якщо інше не передбачене дизайнерською задумкою, то при купівлі текстилю для ресторанів і кафе слід віддати перевагу виробам білого кольору. Попри уявну складність у догляді, саме білі скатертини, рушники, серветки мають ряд безперечних переваг перед іншими. Прикрасити приміщення і підкреслити стиль можна за допомогою наперонів. Згідно з ресторанною етикою ці «доріжки» можуть мати контрастні кольори, бути оформленими тематичною вишивкою і логотипами закладу.

Вибір текстилю для ресторанів і кафе

При купівлі тканини для виготовлення штор важливо пам'ятати про те, що ці вироби є предметом декору. Вони повинні:

  • бути екологічно безпечними;
  • ідеально вписуватися в задумку дизайнера;
  • підкреслювати загальний стиль закладу.

Крім того, штори повинні мати бездоганний зовнішній вигляд, а він, своєю чергою, безпосередньо залежить від якості матеріалу. У ідеалі штори мають бути стійкими до ультрафіолету, слабо притягувати пил і відштовхувати різні забруднення. Безпрограшним варіантом, яким користуються останнім часом багато дизайнерів, є використання рулонних штор. За допомогою таких виробів можна прикрасити вікна і відрегулювати потік світла.

Серед безлічі критеріїв, врахувати які слід при виборі серветок, скатертин і рушників, головними є:

  1. Натуральність тканин. Столовий текстиль з льону або бавовни найпростіший у догляді. Вироби можна стирати в гарячій воді. Спеціальне просочення дозволяє отримати текстиль, який відштовхуватиме бруд. Це дасть можливість без зайвих зусиль позбавитися від слідів вина, соусів, кави, чаю і жиру.
  2. Зносостійкість. Вироби, які використовуватимуться в ресторанах і кафе повинні мати тривалий термін експлуатації, і не втрачати своїх первинних якостей при використанні. Саме тому для пошиття столового текстилю слід застосовувати тканини з щільним плетінням.
  3. Якість обробки зрізів. Пристойний заклад, що піклується про власну репутацію, не дозволить собі використати текстиль, виготовлений кустарно. Прискіпливий відвідувач обов'язково відмітить не лише чистоту скатертин, серветок і інших елементів, але і зверне увагу на виконання столового текстилю.

При підборі столового текстилю слід керуватися правилами хорошого тону, які припускають, що скатертини повинні повністю повторювати контури столу. Розмір скатертини має бути таким, щоб можна було накрити стіл повністю. При цьому довжина звисів повинна варіюватися в діапазоні від 30 до 40 см

Фуршетні спідниці й чохли мають бути виготовлені з матеріалів, які :

  • мало мнуться;
  • не електризуються;
  • відрізняються міцністю.

Саме тому для пошиття убрання столу частенько використовують креп-сатин. Прикрасити стільці можна чохлами, зшитими з габардину, атласу і поліестеру.

Серветки вважаються витратним матеріалом. Але для створення загального стилю вони повинні також поєднуватися з основним покриттям столів або ж повторювати фактуру полотна основних елементів. При цьому не варто забувати, що для виготовлення серветок треба використовувати тільки натуральні матерії. Допускається використання тканини з додаванням штучних волокон (не більше 5%).

Схожі статті